Perexil (Petroselinum crispum)

Posted on 20:04


É unha planta hebácea, do xénero Petroselinum dentro da familia Apiaceae. Cultívase ampliamente por todo o mundo, como condimento culinario. Atópase en hortos, xardíns e ás veces en marxes de camiños, muros, cultivos de toda Europa e en parte de Asia.

As follas son ricas en vitamina A, B1,B2,C e D, sempre que se consuman en cru.

Unha infusión de perexil pódese usar como diurético. Os herboristas chineses e alemáns recomendan tomalo como un té para regular a tensión.
No noso horto estámolo a prantar na mesma parcela que os tomates, xa que está demostrado que o perexil estimula o crecemento dos mesmos. Esto tamén se facía de forma tradicional en moitas hortas galegas.

É unha planta medicinal que ten distintos usos:
- Colirio ocular: alivia a irritación dos ollos cansos
- Carminativa, tónica estomacal e dixestiva: favorece a dixestión, axuda a expulsar as flatulencias e abre o apetito.
Tamén se usa como condimento para dar sabor a moitos pratos como verduras, sopas, carnes, e ensaladas

Rega:
Agradece solos con algún contido de humidade. En zonas máis cálidas debe ser dada a cada oito ou dez días durante o inverno e cada dous ou tres no verán.

Variedades:
Pirixel común.
Pirixel rizado.
Paramount.

Propagación:
A plantación pódese realizar a finais de febreiro a setembro.
A xerminación é moi lenta, levando case un mes, debe ser mantida continuamente en solo húmido

0 Response to "Perexil (Petroselinum crispum)"

Publicar un comentario